Návody

Úvod

Fotografování je bezpochyby jedním z nejkrásnějších koníčků na světě. Koníček, který vám nabídne mnoho zážitků, klidu, relaxace a někdy i pořádnou dávku adrenalinu. Ukáže vám přírodu v takových barvách, že nebudete vědět, jestli si tu krásu užívat a jen se tak kochat vlastníma očima nebo se postavit za objektiv fotoaparátu. A často si budete přát, aby sluníčko zapadalo pomaleji, abyste tu nádheru stihli všelijak zachytit. Tyto zážitky si navíc budete navždy pamatovat, protože si je vybavíte při každém pohledu na konkrétní fotografii.

Canon 1000d, Tamron 10-24@10mm, f3.5, 15min., ISO 200

U této fotografie si někdo může např. říct: „Hmm, celkem dobrá noční fotografie.“ Ale já si hned vybavím, jak jsem tehdy na louce vyplašil divočáka, který dupal až se zem třásla. Těžko říct, kdo mohl být tehdy více vyděšený, ale budu to nejspíš já.

Canon 1000d, Tamron 10-24@10mm, Cokin P121, f11, 1/60sec., ISO 200

Při pohledu na tento snímek si zase vzpomenu, jak jsem čekal v dešti mezi slunečnicemi s připraveným fotoaparátem, který jsem kryl svým vlastním tělem proti kapkám deště v naději, že déšť odezní a objeví se duha. Ta se nakonec ukázala v plné kráse a to přímo nad cestou. Měl jsem tehdy chuť se rozběhnout a tou nebeskou bránou plnou barev projít. Tomuto nutkání jsem odolal, protože jak všichni víme, stejně by se mi to nepovedlo. A tak jsem raději fotografoval. U dalších fotografií si třeba vzpomenete, jak jste se toulali po tmě v lese nebo jak jste museli přečkat bouři apod. Těch zážitků bude opravdu mnoho a já se vám v následujících řádcích pokusím ukázat, jak je co nejlépe zaznamenat. Budu se vám snažit přiblížit, co vše fotografování krajiny obnáší a ukáži vám, že k tomu abyste dělali pěkné záběry, nepotřebujete drahou výbavu v řádech 100 tisíc korun, ale že si vystačíte i s nejlevnější zrcadlovkou a objektivy na trhu. A nemusíte se ani trmácet na vzdálená místa. Na Islandu nebo Novém Zélandu se určitě fotí dobře, avšak i v našich končinách lze udělat pěkné záběry. A budou o to cennější, protože budou pořízeny v blízkosti vašeho domova. Časem začnete krajinu kolem vašeho domova znát jako své boty a budete přesně vědět, nad kterým stromem nebo cestou vám bude zapadat slunce. A to se výrazně projeví na vašich fotografiích.

Canon 1000d, Tamron 10-24@10mm, Cokin P121, f16, 1/13sec., ISO 400

Tato fotografie je například pořízena jen pár minut od mého domova. Ten večer byla velká bouře, a jak to tak bývá, po bouři je téměř vždy nejlepší světlo. Vzduch je čistý a na nebi obvykle zůstávají jen krásné, dekorativní mraky. A tak jsem se ještě téměř za deště sbalil, sedl jsem na kolo a věděl přesně kam jet. Pak už jsem si jen s okem za objektivem vychutnával parádní západ slunce.

Pokusím se také vysvětlit základní pojmy jako citlivost, expoziční čas, clona, atd. A ukáži vám na různých situacích, jak nejlépe tyto parametry nastavit. Nebojte se, že vás budu zahrnovat různými technickými detaily, jak fungují jednotlivé části fotoaparátu. Jednak tomu sám moc nerozumím, ale hlavně vás jako fotografy to určitě ani nezajímá. Nebudu vám např. popisovat, jak funguje clona, ale pokusím se vysvětlit, jak její různé nastavení ovlivní výslednou fotografii.

V budoucích článcích o postprocessingu vám ukáži, že úprava fotografií v počítači je v dnešní době věc samozřejmá. Fotoaparáty totiž nejsou dokonalé a surový obrázek, který vám vyleze ze snímače, je někdy oproti skutečnosti zašedlý, nekontrastní a barvy, které jste si vlastním okem vychutnávali, tam prostě nejsou. A tak vám ukáži postupy, které ten vybledlý obrázek přemění do podoby, jak si ji pamatujete. Často se také stává, že sluníčko prostě nezasvítí. Nebo zasvítí, ale ne v takových barvách jak byste si přáli. To vše jde také napravit postprocessingem. Ovšem mějte na paměti, že základem je perfektně zakomponovaná a naexponovaná fotografie. Protože ze špatné fotografie prostě dobrou neuděláte ani po celodenním sezení u počítače. Časem se naučíte, co v počítači napravit můžete a co ne, a podle toho pak přizpůsobíte své expozice.

Pokud vám v následujích článcích nebude něco jasné, neváhejte mě kontaktovat s jakýmkoliv dotazem. Popř. když ve článku uvidíte nějaký nesmysl nebo budete znát jednodušší a lepší postup pro konkrétní situaci, budu také rád, když mi dáte vědět. Já pak následně mohu článek poupravit. Nejsem totiž žádný vyučený odborník ve fotografování. Jsem jen nadšený fotoamatér a vše, co vím, jsem získal čtením různých knih o fotografování a hlavně exponováním mnoha tisíců záběrů.

Jakub Kokeš © 2024 | jakubkokes@gmail.com